Cum face Republica Moldova față pandemiei fără vaccin, fără guvern și cu un sistem sanitar epuizat

Cum face Republica Moldova față pandemiei fără vaccin, fără guvern și cu un sistem sanitar epuizat
Cum face Republica Moldova față pandemiei fără vaccin, fără guvern și cu un sistem sanitar epuizat. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22/02/2021, 17:24

Zilnic, în Republica Moldova mor câte 20 de oameni din cauza complicațiilor provocate de COVID-19 iar 30% din testele realizate în această țară au rezultat pozitiv.

Cu toate acestea, în Republica Moldova nu a fost vaccinată nicio persoană, iar țara nu a reușit să achiziționeze nici măcar o doză de vaccin, informează G4Media, care citează Deutsche Welle.

Numărul persoanelor care au decedat din cauza COVID-19 a ajuns la 3.780, iar cel al persoanelor infectate a ajuns la 176.000, în condițiile în care populația țării este sub trei milioane de locuitori.

Autoritățile de la Chișinău ar fi trebuit să primească primele doze de vaccin din programul COVAX încă la finalul lunii trecute, dar acest lucru nu s-a întâmplat deoarece Ministerul Sănătății nu a fost pregătit să recepționeze serul, anunța președintele Maia Sandu, la scurt timp după preluarea mandatului.

„Din păcate, la minister, nu s-a întreprins absolut nimic pentru pregătirea procesului de vaccinare”, spunea ea.

Republica Moldova a rămas fără Guvern în plină pandemie

Cu câteva ore înainte ca Maia Sandu să fie învestită în funcție, Guvernul condus de Ion Chicu a demisionat. Premierul Chicu, perceput ca fiind controlat de fostul președinte pro-rus Igor Dodon, dar și ministrul Sănătății și alți miniștri, au refuzat să asigure interimatul.

Mai mult, de la Ministerul Sănătății au demisionat toți secretarii de stat, astfel că țara s-a văzut în situația de a fi fără conducere la autoritatea responsabilă de gestionarea pandemiei.

„Noi ne-am documentat, am încercat să aflăm unde este Ministerul cu pregătirea pentru vaccin. Ministerul este nicăieri! A fost creată o comisie care s-a întrunit într-o singură ședință și nimic din ce trebuie să se întreprindă nu a fost întreprins”, spunea Maia Sandu la sfârșitul lui decembrie.

Abia pe 11 ianuarie Ministerul Sănătății de la Chișinău a prezentat Planul național de imunizare. Tot la acea dată, Ministerul anunța că a primit confirmarea că Republica Moldova poate primi primele doze de vaccin la finalul lunii, pentru ca vaccinarea propriu-zisă să înceapă în luna februarie.

Vaccinul tot nu a ajuns

Cu toate acestea, vaccinul tot nu a ajuns în Moldova. La finalul lui ianuarie, Ministerul Sănătății anunța că serul va ajunge la Chișinău la jumătatea lunii februarie, însă nici acest lucru nu s-a întâmplat.

Ultimul termen anunțat de autorități este finalul lunii februarie, termen până la care mai sunt doar câteva zile.

Între timp, cetățenii sunt din ce în ce mai reticenți față de vaccinul împotriva COVID-19, reticență alimentată și de informațiile false din mediul online.

Pe 18 ianuarie, Ministerul Sănătății a instituit un grup de comunicare privind vaccinarea, dar jurnaliștii au aflat abia recent de existența acestuia, mai exact după ce Centrul de Jurnalism Independent a primit un răspuns la o solicitare de informații.

Sursa citată notează, însă, că acest grup de comunicare nu a făcut nicio campanie vizibilă de informare a populației cu privire la importanța vaccinării.

Guvernul nu a prevăzut niciun leu pentru achiziționarea de doze de vaccin

Consilierul prezidențial în domeniul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat recent că Guvernul demisionar nu a prevăzut niciun leu în bugetul pentru 2021 pentru achiziționarea de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Cu sprijinul COVAX, Republica Moldova ar urma să primească în mod gratuit 20% din necesarul de vaccinuri, iar România a promis că va furniza până la 200.000 de doze de vaccin, ceea ce înseamnă încă 3%.

Toate acestea în contextul în care medicii susțin că este nevoie ca 70% din populație să fie vaccinată pentru ca „lanțul pandemic” să fie rupt.

În contextul în care Moldova nu are un Guvern funcțional, iar șansele învestirii unuia nou sunt minime, dată fiind actuala configurație politică, țara are doar două soluții: donațiile din partea comunității internaționale sau utilizarea banilor din fondul de rezervă pentru achiziționarea de vaccinuri, o măsură pe care economiștii o consideră foarte periculoasă.

Numărul de cazuri este în creștere

De trei săptămâni, numărul de noi cazuri de infectare cu COVID-19 a început să crească din nou în Republica Moldova. Din acest motiv, autoritățile au înăsprit restricțiile, dar populația le ignoră.

Specialiștii atrag atenția că boala durează acum mai mult și este mai severă, semn că noile tulpini ale SARS-CoV-2, mult mai contagioase, au pătruns deja în Moldova.

„Suntem din nou la limita capacității spitalelor de a mai primi și a îngriji pacienți. Personalul medical lucrează la limite fizice. La limită sunt și dispozitivele medicale, oxigenului și logistica”, a explicat Adrian Belîi, șeful Departamentului ATI al Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău

Potrivit unor date neoficiale, sistemul medical din Republica Moldova funcționează cu un deficit de 40% din personalul necesar în secțiile ATI. Pentru a acoperi acest gol, Moldova ar avea nevoie de 20 de ani și ca, în acest interval, niciun medic să nu mai plece din sistem și nici să nu mai iasă la pensie.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal